Școala Gimnazială
nr. 22 Galați

Proiectul Cetățeanul implementat și la Galați

Foto: Florin Matei

Foto: Florin Matei

Complexul Muzeal de Ştiinţele Galaţi a găzduit în luna mai (2013) prezentarea publică a unui proiect, intitulat sugestiv „Proiectul Cetăţeanului”. Programul național „Civitas” este elaborat de către Florida Law Education și Center Civic Education din S.U.A., dar implementat în România de Institutul Intercultural Timișoara. Proiectul propune metode de predare și activități didactice moderne și are drept scop înțelegerea de către elevi a faptului că fiecare cetățean trebuie  să se implice activ în procesul de construire a politicilor publice, deciziile democratice presupunând consensul cetățenilor și al autorităților.

Foto: Florin Matei

Foto: Florin Matei

La prezentarea de la Galaţi au luat parte 27 de grupuri de elevi de la unităţi şcolare atât din municipiu, cât şi din mediul rural. Printre şcolile participante s-au numărat: Şcoala nr. 7, Şcoala nr. 2, Şcoala, nr. 22, Şcoala nr. 24, Şcoala nr. 5, Şcoala nr. 20, Şcoala „Petre Ţuţea”, Şcoala „Miron Costin”, Colegiul Tehnic „Radu Negru”, precum şi unităţile de învăţământ din comunele Cavadineşti, Şendreni, Tuluceşti, Valea Mărului..

Elevii gălăţeni au decis să se implice, prin intermediul acestui proiect, în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea localităţilor în care trăiesc. Mulţi dintre ei au abordat astăzi probleme legate de spaţiile verzi, mediul înconjurător, situaţia copiilor abandonaţi, reducerea poluării şi conservarea biodiversităţii zonelor umede, precum şi colectarea selectivă a deşeurilor.

Foto: Florin Matei

Foto: Florin Matei

Trebuie precizat că Programul „Civitas” se focalizează în principal pe promovarea metodei de educație civică. „Proiectul Cetăţeanului” este o metodă inovativă de predare a educației civice, bazată pe studierea unei probleme a comunității locale ce presupune o politică publică, care este aleasă spre studiere de către elevi. Cei care utilizează această metodă sunt puși în situația de a interacționa cu instituții publice locale și cu reprezentanți ai acestora, cu funcționari publici, sau aleși locali, precum și cu alte structuri publice și ale societății civile din comunitatea lor, dobândind astfel, nu doar cunoștințe privind funcționarea sistemului democratic, ci și deprinderi de comunicare deosebit de utile, cu scopul de a deveni cetățeni activi și responsabili.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la conținut