Ziua Națională a comemorarii Holocaustului
Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului este un eveniment național organizat pe 9 octombrie în România, dedicat comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei. În această zi, diverse ceremonii au loc în toată țara, pentru a comemora evreii și romii care au murit. Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiași an. Prima Zi Națională de Comemorare a Holocaustului a fost ținută în 2004.
Aproape 6 milioane de evrei au murit în urma campaniei de exterminare orchestrată de Adolf Hitler. În prezent în Galați, Comunitate Evreiască numără mai puțin de 150 de membri.
Ororile Holocaustului au fost povestite de profesorii de istorie elevilor școlilor nr. 22, 17 și Colegiului Tehnic Traian Vuia. Activitățile au fost organizate, ca în fiecare an, cu ocazia Zilei Naționale a Comemorării Holocaustului.
Elevii de clasa a VII-a și a VIII-a s-au pregătit cu planșe și prezentări ale faptelor îngrozitoare petrecute în lagărele de concentrare de la Auchwitz.
Dedicată victimelor deportărilor evreilor şi romilor, începută pe 9 octombrie 1941, şi pogromurilor, manifestarea i-a provocat pe copii să realizeze şi să comenteze postere cu desene şi fotografii. Au coordonat profesorii de istorie ai şcolii gazdă, Charlotte Barbu şi Valentin Bodea – ultimul, şi la Şcoala nr. 17, Georgiana Năstase – aceeaşi şcoală, şi Violeta Blumer, de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”.