Școala Gimnazială
nr. 22 Galați

Respectarea tradițiilor de mărțișor

Respectarea tradiţiilor de mărţişor

De ceva vreme, colectivul clasei a III a B de la Şcoala Gimnazială nr. 22 Galaţi încearcă să readucă la viaţă tradiţii şi obiceiuri româneşti specifice zonei Dunării de Jos. Pentru desfăşurarea de astfel de acţiuni privind conservarea spiritului românesc tradiţional au avut în sprijin specialişti ai Serviciului Cercetare, Conservare și Valorificare a Creației și Tradiției Populare din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi.

Activitatea desfăşurată în data de 1 martie 2018 a avut drept scop familiarizarea şcolarilor cu tradiţiile şi obiceiurile de mărţişor, dar şi însuşirea paşilor de horă pe cântec popular. Astfel, elevii au aflat despre semnificaţia celor două fire ale mărţişorului, despre credinţe legate de mărţişor, despre ritualuri ce preced sau succed ziua de 1 martie şi despre un obicei specific zonei: legarea suratelor.

Pentru că activitatea s-a desfăşurat în ziua în care se oferă mărţişoare persoanelor dragi, elevii au realizat măriţişoare tradiţionale folosind aţe de bumbac de culoare roşie şi albă, nasturi şi monede, etamină. Au însuşit până şi tehnica tradinţională de confecţionare a aţei de mărţişor.

Acest tip de activitate a avut un impact mare asupra copiilor întrucât au promis celor care i-au îndrumat că în Ziua de Florii vor ieşi în curtea şcolii şi vor lega mărţişorul de un pom sau de trandafir pentru a-i face descântecul rodului bogat aşa cum zice tradiţia.

Material realizat de :

Prof. TANASACIUC VALENTINA

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la conținut