Școala Gimnazială
nr. 22 Galați

MOMENTE DE ISTORIE 1807-1808. IATAGAN VERSUS GO LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI AL XIX-LEA

image description

Lecţie de istorie: joi, 29 mai 2014, ora 1500;
 Locul: Şcoala Gimnazială nr. 22, Galaţi, str. Zidarilor, nr. 5;
 Durata programului educaţional: mai – decembrie 2014;

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr. 22 Galaţi vă invită joi, 29 mai 2014, ora 1500, la o lecţie de istorie cu tema „IATAGAN VERSUS GO LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI AL XIX-LEA.”


            Acţiunea face parte din proiectul educaţional MOMENTE DE ISTORIE 1807-1808. IATAGAN VERSUS GO LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI AL XIX-LEA, proiect ce vizează prezentarea comparativă a două lumi diferite la un moment ales, având drept suport un bun muzeistic aflat în colecţiile Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi şi o partidă de Go desfăşurată în Orientul îndepărtat, pentru a testa efectul prezentării comparative a cadrului social-istoric european şi a celui japonez.

            Prin scurte poveşti legate atât de personalităţi cât şi de întâmplări, iniţiatorii proiectului, îşi propun, să prezinte istoria altfel, adaptată la capacitatea de înţelegere a unor personalităţi în formare, dar fără a renunţa la rigurozitatea cercetării ştiinţifice.

            „Ca reprezentanţi ai istoriei autentice am ales iataganul turcesc care a aparţinut Marelui Vizir Mustafa Aga Bayraktar şi înregistrarea unei partide de GO desfăşurate la 15 decembrie 1807 în Castelul Edo (actuala reşedinţă a Împăratului Japoniei) între Hon’inbō Mototake şi Hayashi Tetsugen. În prezent, iataganul Marelui Vizir Mustafa Aga Bayraktar face obiectul unei expoziţii temporare Arme albe şi de foc (sec. al XIX-lea – înc. sec. al XX-lea), la secţia Muzeului de Istorie «Paul Păltănea» Galaţi din strada Domnească, nr. 25”.

            Programul educaţional va fi lansat oficial la Şcoala Gimnazială nr. 22 din Galaţi, ca o lecţie de istorie la clasa VI C şi se va desfăşura până în decembrie 2014.

           Organizatori acţiune: muzeograf Maria Magdalena Tuluş, analist programator Alexandru Şeitan, profesor Charlotte Barbu.

comunicat_presa_momente_de_istorie_1807_1808

image description

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la conținut